VPRO’s Tegenlicht Meet-Up: Basisinkomen

Door André Menting op 14 juni, van 19:30 tot 21:30, Het Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20, Doetinchem | Het Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20, Doetinchem

Stel dat we een maandelijks inkomen ontvangen, zonder vragen of verplichtingen? Wat gaan we de hele dag nog doen met gratis geld? Wat betekent werk eigenlijk voor ons en hoe ziet de toekomst van ons werk er dan uit?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit.
Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen.
Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht.

Vrijdag 14 juni organiseren we een Tegenlicht Meet Up in samenwerking met de VPRO over het basisinkomen. Onder leiding van moderator Hans Alberse zullen enkele gasten / deskundigen hun licht laten schijnen over dit onderwerp. Alexander de Roo, voorzitter Vereniging Basisinkomen, Jasper van Dijk (Lid Tweede Kamer namens de SP), Willem Benning, bestuurder van het FNV.

Vrijdag 14 juni om 19.30 uur (inloop vanaf 19 uur), Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20 te Doetinchem.

Toegang en een kop koffie zijn gratis.

André Menting

André Menting

  Woont in: Stokkum in een voormalig café aan de Kastanjelaan. En vroeger in Didam aan de Leliestraat met uitzicht op de voormalige boerderij met weiland en boomgaard van Fierkens, het tegenwoordige Lockhorstpark. Mijn ouders zijn geboren en getogen in Nieuw-Dijk.   Wat breng ik mee: Ik luister naar mensen en leg verbindingen. Alleen sámen

Meer over André Menting