Actie voor landbouwverkeer provinciale weg Zeddam

Door Els Rutting op 24 juni 2018

Het landbouwverkeer dat door de kern van Zeddam moet rijden wordt door veel inwoners van Zeddam als een groot probleem ervaren. Eén van de bewoners die dat dagelijks ervaart is Leon Feijen, woonachtig aan de Kilderseweg. Hij was aanwezig bij het werkbezoek dat leden van de Provinciale Staten aan Zeddam brachten. De PvdA Montferland had het vrijdag 22 juni jl. georganiseerd met als doel: “landbouwverkeer niet door de dorpen”.

Feijen schreef in het voorjaar de PvdA fractie. “Het is  Actiecomité Kilderseweg veilig al jaren een doorn in het oog dat het grote landbouwverkeer dóór het dorp rijdt en niet over de rondweg Zeddam. Wij hebben bij de gemeente vaak aangedrongen op een oplossing. Ik houd al jaren mijn hart vast, vooral voor de fietsers” aldus Feijen. “Moet er dan eerst iets ergs gebeuren?”

De noodkreet van Feijen was voor de PvdA Montferland aanleiding om een werkbezoek te organiseren voor de PvdA statenleden uit Gelderland. De provincie Gelderland is eigenaar van de rondweg om Zeddam en geeft tot nu toe géén toestemming aan het landbouwverkeer om er gebruik te maken.

Rick Leijzer, van Loon- en grondverzetbedrijf Meiland uit Azewijn bevestigt dat. “We willen liever met onze grote voertuigen over de rondweg i.p.v. door het dorp te moeten rijden, maar dat mag niet omdat de rondweg alleen voor snel verkeer is en onze voertuigen vallen onder de categorie “langzaam verkeer”.

Gerwin Otten, van belangenorganisatie Cumela (o.a. loonbedrijven) bevestigt het probleem van landbouwverkeer dat door de dorpen heen moet rijden. “Dat is in veel dorpen in de Achterhoek en de Liemers een groot probleem. Het zou geweldig zijn als de provincie een pilotproject in Zeddam zou starten waarbij het landbouwverkeer van de passeerstroken op de rondweg gebruik maakt.

LTO regio Noord en de Plattelandsraad Montferland waren ook vertegenwoordigd en steunden dit idee van harte. Ook zij willen het onder de aandacht van hun leden brengen.

Peter Kerris, fractievoorzitter PvdA Gelderland en collega statenlid Titus Visser waren door Rick Leijzer uitgenodigd om de situatie ter plaatse bekijken en te ervaren. Joost Elshoff, werkzaam bij Meiland nam Peter Kerris mee als passagier op de grote mestuitrijder en Titus Visser reed mee met Rick Leijzer op één van de kolossale landbouwmachines. De statenleden ondervonden onderweg hoe moeilijk en onveilig de situatie is als het zware landbouwverkeer door het dorp moet rijden en zich in bochten moet wringen tussen kwetsbare fietsers. Beiden vinden dat er op korte termijn een oplossing moet komen waarbij de pilot van passeerstroken een goede optie is.

Het werkbezoek bij Meiland werd afgesloten met de afspraak dat de statenleden in overleg gaan met de verantwoordelijke gedeputeerde Conny Bieze (VVD).  De PvdA fractie Montferland zal het bespreken met verantwoordelijk wethouder Oscar van Leeuwen (CDA).

Peter Kerris rijdt mee op de mestuitrijder

 

Discussie over landbouwverkeer Zeddam