Door Ingrid Wolsing op 4 maart 2014

Carnaval in Montferland

Het afgelopen weekeinde stond mijn agenda in het teken van de carnaval.

Het begon al vrijdagavond met de sleuteloverdracht in Didam en de uitreiking van de Barghse Kei in ‘s-Heerenberg. Bij de sleuteloverdracht is het altijd maar weer afwachten wat er gebeurt en of je ‘de klos bent’. Dit jaar was dat gelukkig voor mij niet het geval, wel was Frank Wissink het haasje. De jeugdprinses had een hele leuke kwis gemaakt. Wij moesten raden wat de kinderen in haar klas hadden geantwoord. Opvallend was de vraag waar de voorkeur naar uitging, kunstgras of echt gras …..

De meerderheid was voor echt gras!

Zaterdagmiddag ben ik, net zoals vorig jaar, op pad geweest met het bestuur van De 11-jes uit Nieuw-Dijk. Wagens kijken. Vorig jaar viel het mij al op dat dit een evenement op zich is. Overal waar wagens worden gebouwd is feest en gezelligheid. De wagenbouwers laten zien wat ze hebben gemaakt. Het ‘wagen kijken’ wordt niet alleen gedaan door jongeren, maar ook door ouderen. Je ziet dan ook de bouwlocaties en ik verbaas mij er elke keer weer over dat er zulke mooie wagens gemaakt kunnen worden in de beperkte ruimte.

Dan zondag de optocht in Didam en maandag de kinderoptocht in ‘s-Heerenberg. Volop feest, prachtige wagens en loopgroepen. Dit jaar viel me op dat er ontzettend veel jongeren mee deden aan de optochten.

Mijn conclusie is dat het carnaval een feest is dat volop leeft in onze gemeente. Ons carnaval en de optochten trekken veel mensen van buiten onze gemeente. De prachtige optochten in de diverse plaatsen in onze gemeente zijn regionaal bekend. Dat maakt ook dat ik er volop voorstander van ben dat wij ons hard gaan maken voor het realiseren van een structurele oplossing voor de wagenbouwers en dan met name voor de jongeren. Het is onvoorstelbaar hoeveel groepen jongeren onze gemeente kent die maandenlang samen bouwen aan een mooie (soms wat minder mooie) wagen. Studenten die door de week elders wonen komen speciaal terug om in het weekend met vrienden te bouwen. Het CDA maakt goede sier door in haar verkiezingsprogramma een bedrag van € 250.000,- te noemen. Dat kan en dat maakt duidelijk dat ook zij het belangrijk vinden. Voor mij zijn drie zaken van belang: 1. een structurele oplossing; 2. Samen met de carnavalsverenigingen oplossingen bedenken en 3.  de carnavalsverenigingen moeten ook een financiële bijdrage leveren. En dan zou het best wel eens kunnen zijn dat het de gemeente € 250.001 euro gaat kosten.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing