Door Ingrid Wolsing op 26 november 2014

Eén van de vele geluiden: houd de bibliotheek open!

Afgelopen week had ik een afspraak, op zijn verzoek, met een meneer uit ‘s-Heerenberg. Hij had in de krant gelezen dat de gemeenteraad had besloten om op de bibliotheek extra te bezuinigen en hij was bang dat de vestiging in ‘s-Heerenberg moest sluiten. Hij kwam in zijn eentje maar gaf aan dat hij mede namens veel mensen sprak.

Deze meneer is een veellezer. Hij bestelt de nieuwste boeken via de website en als ze er zijn haalt hij ze op. Zo heeft hij altijd de nieuwste boeken. Daarnaast gaf hij aan dat hij regelmatig in de bibliotheek is voor de gezelligheid: bakje koffie, krantje en anderen ontmoeten. Hij begreep niet dat er bezuinigd wordt op iets waar zoveel gebruik van wordt gemaakt en zo hard nodig is. Hij refereerde ook nog aan de kinderen die via de school regelmatig naar de bibliotheek komen. Ik was het helemaal met hem eens en ik heb hem ook verteld dat ik het jammer vond dat dit soort geluiden zo weinig naar buiten komen. Mensen die gebruik maken van een bibliotheek zijn niet verenigd dus als er actie gevoerd moet worden dan zijn ze een stuk moeilijker te mobiliseren dan een voetbalclub of een zwemvereniging. Ik vind dat jammer, want ik krijg soms de indruk dat de mensen die zich het luidst manifesteren het meest bereiken. Soms is dat logisch, maar niet in alle gevallen. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die gebruik moeten maken van het minimabeleid. Die gaan echt niet inspreken als er gekort wordt op dat beleid of de mensen die laag geletterd zijn om de bibliotheek open te houden. Daarmee loop je liever niet te koop.

Deze mensen hoor je niet, maar dat wil niet zeggen dat de voorzieningen voor deze groep niet hard nodig zijn. Voor deze groep mensen moet met name de PvdA haar nek uitsteken. En ik doe dat als wethouder zo veel dat in mijn macht ligt. Maar helaas is dat niet altijd voldoende.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing