Door Ingrid Wolsing op 20 juli 2017

Geslaagde expeditie vanuit Nieuw-Dijk!

De laatste dag voor de zomervakantie was er feest op de brede school De Zuidzon in Didam. De basisschool kreeg een nieuwe naam: De Expeditie. Op zich niet zo heel bijzonder zou je denken, maar dat is het in dit geval wel. Het onthullen van de nieuwe naam was het sluitstuk van een jarenlange voorbereiding van een samengaan tussen twee scholen. De basisschool het Kompas in Didam en de Antoniusschool in Nieuw-Dijk. De aanleiding was een vervelende, namelijk het feit dat de school in Nieuw-Dijk te klein was geworden om nog zelfstandig verder te gaan. Toen het SPOL (Stichting Primair Onderwijs de Liemers) een aantal jaren geleden besloot om op termijn deze school te sluiten was er, uiteraard, veel verdriet en onbegrip in Nieuw-Dijk. De sluiting van een school is een verlies voor een dorp. Er zijn toen gesprekken gestart met het SPOL en Leefbaar Nieuw-Dijk en er kwam een samenwerking tussen beide scholen. Vorig jaar werd de knoop door gehakt en werd duidelijk dat de Antoniusschool in augustus 2017 zou sluiten. Toen ik aanwezig was bij de kinderpronkzitting van de 11-jes was de directeur van het Kompas ook aanwezig en traden er kinderen van het Kompas op. De integratie was al begonnen! Ook de gemeente werd betrokken bij de fusie. De kinderen uit Nieuw-Dijk moeten namelijk veilig naar de nieuwe school in Didam kunnen fietsen. Er ligt al een fietspad maar de rotonde was nog niet veilig genoeg. Het was dan ook goed te constateren dat op de ochtend van de onthulling van de nieuwe naam de rotonde was aangepast. Ik kreeg daar ook de nodige complimenten over. Het blijkt dat 100% van de kinderen over is gegaan naar De Expeditie. Een geweldig resultaat en goed voor de kinderen en de Nieuw-Dijkse gemeenschap, want hierdoor blijven de kinderen ook samen dingen doen. Het biedt ook weer nieuwe mogelijkheden, want ik kan me indenken dat er kinderen uit Didam mee doen met de carnaval in Nieuw-Dijk of daar gaan voetballen. Mijn complimenten voor alle mensen die hierbij betrokken zijn geweest, vooral voor de ouders. Want ook voor hun is het wennen, maar ze stonden er wél vorige week vrijdag bij de onthulling. Super!

Het blijft dat de sluiting van een school een verlies is voor de gemeenschap, maar ik ben ook geen voorstander van een te kleine school in een kern op fietsafstand van een grotere school. Kinderen hebben op een grotere school meer mogelijkheden. Ook waar het gaat om buitenschoolse opvang. En onze kinderen verdienen dat!

Nieuw-Dijk is een voorbeeld voor andere kernen in Nederland die in dezelfde situatie verkeren.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing