Door Ingrid Wolsing op 5 september 2014

Ik ben boos! Op Diafaan.

Als wethouder kun je niet altijd openlijk voor je mening uit komen, want dat kan wel eens een onbedoeld effect hebben. Of mensen interpreteren dat wat je zegt verkeerd. Dat heb ik al eens een keer meegemaakt bij een tweetbericht en dat maakt dat ik, nog zorgvuldiger dan ik al deed, mijn mening ventileer. Maar soms maken situaties mij zo boos dat ik alle voorzichtigheid maar even laat varen. Zeker als het gaat om kwetsbare mensen.

Tijdens mijn vakantie las ik  in de Gelderlander over het voorgenomen besluit van Diafaan om Hof van Varwijk in Zeddam te sluiten. En dan ook nog op 1 januari 2015. Tijdens een kennismakingsgesprek met de interim directeur had hij, terloops, gezegd dat dit ooit zou gebeuren. Maar dat dit zo snel zou zijn had ik niet begrepen.

In de krant stond ook dat de bewoners niet geïnformeerd waren. Omdat ik geleerd heb om niet alles wat in de krant staat meteen te geloven, heb ik een gesprek gehad met mensen van de cliëntenraad en een bewoner en vervolgens met de interim-directeur. Na die gesprekken kan ik dan alleen maar concluderen dat het klopt. Mensen waren en zijn nog steeds niet door Diafaan op de hoogte gesteld. Ze hebben het ongeveer zes weken geleden in de krant gelezen en daar is het bij gebleven. Ja, zegt Diafaan dan, het was niet onze bedoeling dat het in de krant kwam. Dat kan, maar als het er dan wel in komt dan zorg je toch dat de mensen die het betreft, meteen een toelichting krijgen. Niet gebeurd.

Het gaat om kwetsbare mensen die veel zorg nodig hebben en waarvan sommigen niet meer zo heel lang te leven hebben. Tijdens het gesprek met bewoners bleek ook maar weer hoeveel impact dit heeft. Mensen slapen slecht, zijn verdrietig, maken zich zorgen waar ze naar toe moeten, wat er met hun spullen gebeurt etc. Onvoorstelbaar dat deze mensen dan niet door Diafaan zelf op de hoogte worden gebracht.

In de krant las ik een reactie van de Raad van Toezicht van Diafaan. Ze zouden het nu heel anders gaan aanpakken dan de vorige keer bij Meulenvelden. Dat klopt. De inwoners van Meulenvelden werden toen ook plotseling geconfronteerd met een verhuizing, maar er is toen wel veel met de mensen gesproken en gezocht naar oplossingen. Nu horen de mensen helemaal niets!

En dat maakt mij boos!

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing