Door Ingrid Wolsing op 9 april 2016

In beeld: positieve acties door en voor statushouders

Een tijdje geleden kreeg ik het bericht van iemand van de Rotary dat statushouders uit onze gemeente, die regelmatig bij hun op avonden aanwezig zijn, klachten hadden. Mijn eerste reactie was, balen; klachten? Hoezo? Ze mogen toch blij zijn dat……..

Tot ik het mailtje zag waarin zij hun  klachten (in het Engels) verwoord hadden: ze willen meer en sneller Nederlands leren. Wat blijkt, de klassen zijn relatief groot en het verschil in niveau ook. De snelle leerlingen worden door de trage leerlingen afgeremd en dat is vervelend als je zo snel mogelijk Nederlands wilt leren. Wat ik heel leuk aan die mail vond was dat er ook meteen was meegedacht over oplossingen. Ik kom dat niet vaak tegen!

Uiteraard heb ik die klacht meteen ter harte genomen en ondertussen zijn er al gesprekken gevoerd met onder andere het Graafschapcollege en de bibliotheek om het aanbod te vergroten, zodat er sneller Nederlands geleerd kan worden. Daarnaast zijn we ook aan het kijken of statushouders, naast het leren van Nederlands, ook alvast kunnen starten met een (beroeps)opleiding en of vrijwilligerswerk. Het is belangrijk dat we dit zo snel mogelijk doen zodat de integratie van deze groep in onze samenleving zo goed mogelijk verloopt. Ik ben dan erg blij te merken dat er volop organisaties zijn en dan vooral mensen die bij die organisaties werken, die de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Oplossingen zoeken om de integratie optimaal te laten verlopen. Positieve geluiden en acties voor een groep mensen die ons op dit moment hard nodig heeft. Helaas komen dit soort positieve acties niet of nauwelijks in beeld. Maar gelukkig zijn ze er volop!

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing