Door Ingrid Wolsing op 22 juni 2015

Korte lijntjes

Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van een mevrouw die 1,5 jaar geleden bij een verkiezingsbijeenkomst van onze afdeling aanwezig was geweest waar Otwin van Dijk ook bij was. Otwin had toen gezegd dat ze rustig, via mij, contact met hem kon opnemen als ze vragen had. Mevrouw beschikt niet over een computer dus vandaar op deze manier. Toen ze mij belde vertelde ze dat ze collectant was voor het Rode Kruis en dat ze daar nu wat bedenkingen bij had. Want het Rode Kruis hield een inzamelingsactie voor bootvluchtelingen en zij vroeg zich af of elke bootvluchteling die in Europa aankomt wel vlucht uit politieke overtuiging of alleen uit economische motieven. Ik vond het een interessante vraag.

Ik heb haar vraag op de mail gezet en waarachtig kreeg ik al binnen een dag een reactie, via Otwin, van zijn assistent: “Vluchtelingen zijn mensen die hun land/woonplaats ontvluchten vanwege bijvoorbeeld oorlog, geloof of geaardheid. Op de boten op de Middellandse zee zitten veel vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. Jonge mannen en vrouwen, maar ook steeds vaker kinderen. Uitgesloten kan echter niet worden dat ook mensen die om economische motieven hun land verlaten op dezelfde boot zitten. Wat de reden ook mocht zijn als ze in Europa aankomen zijn ze vaak al weken, maanden, jaren op pad. Uitgehongerd en vaak ziek. Rode Kruis wil deze mensen in nood helpen. Ik waardeer dat zeer. Bovendien zo’n 90% van de mensen vertrekt niet per boot maar wordt in de regio opgevangen. Rode Kruis vervult ook hier een belangrijke rol. Zij ondersteunen vluchtelingen wereldwijd. Dus daar kunnen ze wat mij betreft alle steun bij gebruiken. Vooral in de opvang van moeders en hun kinderen.” Nu moet ik het antwoord nog doorgeven aan mevrouw. Helaas lukt dat niet digitaal en telefonisch is ze ook moeilijk bereikbaar. Ik onderneem vandaag nog een poging en anders moet ik het antwoord maar printen en, ouderwets, op de post doen.

Een voorbeeld hoe kort de lijntjes met Den Haag kunnen zijn. Ik maak daar ook graag gebruik van. Eind van de komende week ga ik daarom weer, samen met andere PvdA-wethouders, in gesprek met Martin van Rijn over de WMO. Ik ga hem op de hoogte brengen van praktijkvoorbeelden. Zaken die goed lopen en zaken die minder goed lopen.

 

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing