Leefbaarheid is ook: zorg voor elkaar

Door Ingrid Wolsing op 17 november 2017

Vorige  week stond in het teken van de mantelzorg. Vrijdag 10 november was de landelijke mantelzorgdag.

Voor de mantelzorgers had  Welcom een theatervoorstellingen met buffet georganiseerd. Ook dit jaar was ik weer gevraagd om de mensen even toe te spreken. Dat doe ik altijd graag, want dat is een manier om mantelzorgers te laten weten dat de gemeente hun inzet belangrijk vindt en waardeert.  Dat heb ik dus gedaan en ik heb tevens gewezen op het mantelzorgcompliment. Ik adviseer iedere mantelzorger dit mantelzorgcompliment aan te (laten) vragen. Doe je het niet voor jezelf, dan voor de plaatselijke middenstand (mantelzorgers krijgen een Lokobon van 110 euro).

Mantelzorger wordt je niet vrijwillig, dat overkomt je. Soms kun je het prima naast je werk (of school) doen en houd je nog tijd over voor leuke dingen. Maar vaak beheerst het je hele leven. Dat heb ik de afgelopen week weer gehoord. Altijd zorgen dat er iemand in huis is, omdat jouw vrouw niet alleen kan blijven. Waardoor , terwijl je nog heel actief zou willen zijn, jouw  wereldje ook klein blijft. Of een zoon hebben met een zware handicap, waardoor je naast het werk alleen nog maar bezig bent met zorgen.  Het is voor veel  mantelzorgers erg zwaar. Want niet iedereen waarvoor je zorgt is even prettig en dankbaar. Denk maar aan de mensen die door hun ziekte niet meer kunnen praten,  nurks zijn of onvoorspelbaar gedrag vertonen.

Welcom organiseert voor de mantelzorgers veel activiteiten en zorgt voor goede informatie. Allemaal heel belangrijk en daar wordt ook veel gebruik van gemaakt.

En één keer in het jaar organiseert Welcom, met subsidie van de gemeente, een gezellige dag. Gewoon wat leuks doen met lekker eten er bij. Even lotgenoten treffen  in een gezellige sfeer waarbij er eens een keer voor jou wordt gezorgd. Ik ben nu al een aantal jaren bij deze dag geweest en het valt me elke keer weer op dat dit initiatief zo gewaardeerd wordt.

In de avonden die nu al georganiseerd worden voor de verkiezingen valt het me op dat er niet over zorg wordt gesproken.  Als het over leefbaarheid gaat hebben we het, terecht, over woningen, verenigingen en accommodaties. Maar er is zoveel meer dat de leefbaarheid bepaalt. En dat is de zorg. De zorg voor elkaar, maar ook de zorg van de gemeente voor de mensen die zich niet alleen kunnen redden en/of eenzaam zijn. Dat is ook leefbaarheid volgens de PvdA en daar blijven we aan werken.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing