Door Ingrid Wolsing op 11 maart 2016

Lijntjes met landelijke politiek; een voordeel!

Tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad wordt er vaak, door lokale partijen, afgegeven op landelijke partijen. Die zouden te weinig lokaal betrokken zijn. Nou, ik vind dat klinkklare onzin. Als ik naar onze fractie kijk zie ik allemaal lokalo’s en dat geldt ook voor de andere fracties van de landelijke partijen die in onze gemeenteraad zitten. De meesten zijn geboren en getogen in onze gemeente en weten precies wat er allemaal speelt. Een voordeel voor landelijke partijen zijn onze lijntjes met de provinciale en landelijke politiek. En ik maak daar dankbaar gebruik van. Zeker deze week.

Zo ben ik naar een bijeenkomst met de Tweede Kamerfractieleden geweest. Dat was in de Tweede Kamer, op zich ook een hele belevenis. Volop bewaking en controle want er was een zitting van de Tweede Kamer (TK). Je ziet dan heel wat aan bekend Nederland voorbij komen.

Eerst werden we bijgepraat over actuele zaken (vluchtelingen en het debat daarover) en daarna gingen we in groepjes uiteen. Ik had me opgegeven voor het groepje vluchtelingen. Er werd volop gesproken over de voordelen van kleine opvang, maar ook over de goede voorbeelden van grootschalige opvang; de zorgen die er zijn over de verharding en de bedreigingen richting onder andere burgemeesters; hoe ga je om met aparte opvang voor o.a. homo´s. Dat was een leuk gesprek, zeker ook omdat de woordvoerder van de TK-fractie duidelijk aangaf bepaalde zaken die wij hadden voorgelegd mee te zullen nemen en er wat mee te doen. Na die bijeenkomst de borrel en de gesprekken met collega-wethouders en andere TK-leden.

Morgen ga ik naar een bijeenkomst met Jetta Klijnsma om te praten over de Participatiewet. Zij wil van ons (PvdA-wethouders en-raadsleden) weten hoe  deze wet in de praktijk functioneert.  Ik heb al een heel lijstje aan aandachtspunten waar wat aan gedaan moet worden. En dan tot slot maandag in gesprek met Lodewijk Asscher over ´bestaanszekerheid´. Er gaat veel (reis) tijd in zitten maar ik vind het belangrijk om hier aan deel te nemen. In de eerste plaats vind ik dat ik landelijke politici moet vertellen hoe wij zaken ervaren in Montferland en wat de effecten van bepaalde wet- en regelgeving zijn. In de tweede plaats komen wij als gemeente zo ook in beeld. Ik ben al een aantal keren gevraagd om voorbeelden uit onze gemeente te laten zien. En ten slotte is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt in Den Haag en daar over mee te praten.

Want we kunnen wel klagen dat Den Haag niet verder kijkt dan de grote steden, dat klopt ook wel, maar als je alleen maar klaagt en er zelf niets aan doet dan vind ik dat je niet mag klagen. En dus maar weer met de trein richting Utrecht-Den Haag en Amsterdam.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing