Door Felix van Moll op 5 september 2014

Tégen tolheffing in Duitsland

In het vragenuurtje van de commissie Maatschappij & Oriëntatie van 1 september stelde ik enkele vragen over de aankomende tolheffing in Duitsland.

Aanleiding voor de vragen was het verzoek van de Euregio (Enschede/Gronau) in augustus aan zo ‘n 40 burgemeesters uit de grensstreek om bij elkaar te komen in Enschede. Daar werd via het ondertekenen van een resolutie het startsein gegeven om tegen de Duitse tolpannen te zijn. De burgemeesters van de (grens)gemeenten Winterswijk, Doetinchem en Oost Gelre tekenden al deze resolutie. Montferland is ook een grensgemeente maar van ondertekening was (nog) geen sprake.

De PvdA fractie Montferland vindt echter dat ondertekening als grensgemeente een heel logische zaak zou zijn. De inwoners van onze gemeente zullen als de tolheffing doorgaat immers niet meer zo snel de grens overgaan. Even boodschappen doen bijvoorbeeld in Emmerik of een terrasje pikken is zonder vignet er niet meer bij.. Een slechte zaak vindt de PvdA nu er zoveel grensoverschrijdende taken en uitwisseling is tussen onze gemeente en onze buurgemeenten. Ons buurland wil per 1 januari 2016 tol gaan eisen van alle gebruikers van Duitse wegen. Deze tol (maut) geldt niet alleen op de Autobahn maar straks ook op alle kleine binnenwegen (de B wegen). Dat wordt dus straks een dure aangelegenheid om even de grens over te steken.

De volgende vragen stelde de ik daarom aan de portefeuillehouder,  burgemeester mw. Leppink- Schuitema:

  1. Weet u van het bestaan van deze bijeenkomst m.b.t. de resolutie?
  2. Ziet u het belang van het tegengaan van de tolheffing in?
  3. Zo ja, zou u die resolutie alsnog willen ondertekenen?

De burgemeester liet weten niet van het bestaan van de bijeenkomst van de Euregio te weten (zij heeft geen brief ontvangen). Vanuit haar portefeuille zag ze het belang van het tegengaan van de tolheffing in. Uiteindelijk stemde zij in om alsnog de resolutie namens Montferland te ondertekenen.

De resolutie ligt ter ondertekening in Enschede te liggen(hoofdkantoor Euregio). De getekende resolutie wordt door de Euregio verstuurd naar de Duitse minister van Verkeer Dobrint. Ook in Brussel (EU) is al beroering over de tolheffing ontstaan. Ondertekening kan nog gedurende enkele weken.

Felix van Moll

Felix van Moll

Woont in: ‘s-Heerenberg.   Krijgt energie van: Goede (blues)muziek   Sterk in: Het analyseren van de (politieke) situatie.   Motto: Als het kan, dan mag het beter!   Vrije tijd: Naar muziek luisteren.   Fijnste plek in Montferland: Het Bergherbos, waar ik vlakbij woon.   Lid van de PvdA sinds: Sinds 2003, toen de gemeente

Meer over Felix van Moll