Door Ingrid Wolsing op 7 februari 2014

Twitter en de jonge mantelzorgers

Deze week kreeg ik via Twitter een bericht van iemand die een flyer had gekregen van Welcom voor een activiteit voor jonge mantelzorgers. De reactie(s): “Dat hoort niet!!!: een jonge mantelzorger?!? Zijn ze in NL nu helemaal gek geworden; zo te zien wel in Didam. Uitnodiging spreekt voor zich word ik #boos en #verdrietig van.” Uiteraard heb ik daarop gereageerd, maar dat is wel lastig want je hebt maar een beperkt aantal tekens.

De laatste tijd worden mantelzorgers gezien als het antwoord op de steeds maar oplopende zorgkosten. De excessen halen vervolgens de landelijke media. Daarmee bedoel ik de zorgaanbieders die vinden dat familie verplicht een aantal uren zorg moeten bieden. Met dat in het achterhoofd begrijp ik de ophef die in de tweets naar voren komt. Maar de reacties zijn niet terecht.

Op de een of andere manier wekt de flyer, met een aankondiging voor een kookworkshop voor jonge mantelzorgers, de verkeerde indruk. Het gaat niet om het werven van jongeren maar om een activiteit voor jonge mantelzorgers, zodat zij elkaar kunnen treffen, iets gezelligs kunnen doen en met elkaar in gesprek kunnen over hun situatie. Dit is niet de eerste activiteit voor deze groep. Ze zijn al vaker bij elkaar gekomen en, voor zover ik gehoord heb, loopt het goed.

De gemeente heeft besloten om deze activiteiten voor jonge mantelzorgers te subsidiëren, omdat dit een groep is die redelijk onbekend is. Toen ik voor het eerst de term jonge mantelzorger hoorde begreep ik niet waar het om ging. Want wat zijn nu jonge mantelzorgers? Dit zijn kinderen/jongeren die in hun directe omgeving (meestal gezin) te maken hebben met een ouder of broertje/zusje die ziek is en zorg nodig heeft. Als jongere kies je er niet voor om mantelzorger te worden, je bent het en veel jongeren ervaren deze situatie ook als normaal. Maar het kan voor deze groep wel zwaar zijn. Er zijn situaties bekend waarbij jongeren ziek werden, hun school niet konden afmaken, zich afzonderden van vrienden omdat ze de druk van het zorgen niet meer aankonden. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een (psychisch) zieke ouder dan heeft dat veel impact. Je kunt daar moeilijk met andere over praten.

Het belang van het werk dat gedaan wordt door mantelzorgers is groot. Wij als samenleving hebben dit hard nodig. In eerste instantie voor de mensen die zorg nodig hebben, want het is in veel gevallen prettiger om door een bekende geholpen te worden dan een professional. Maar het is ook nodig om de zorg betaalbaar te houden. Ik vind het belangrijk dat mantelzorgers ondersteund en gewaardeerd worden. Dat geldt ook voor jonge mantelzorgers. Voor deze groep is het extra belangrijk omdat zij, zoals ik al schreef, er niet zelf voor kiezen. De gemeente subsidieert activiteiten voor deze groep, maar er zijn ook gesprekken gevoerd met de huisartsengroepen en het onderwijs om aandacht te vragen voor deze groep.

En dit had ik die twitteraars graag willen vertellen, maar kreeg dat niet in 140 tekens gepropt!

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing