Door Ingrid Wolsing op 1 juli 2015

Uitbetaling pgb’s geen probleem?

Afgelopen vrijdag ben ik aanwezig geweest bij een overleg tussen PvdA-wethouders en Martin van Rijn. Ook Tweede Kamerlid Otwin van Dijk was aanwezig. Het onderwerp was de stand van zaken van de decentralisaties WMO en Jeugdzorg. De bedoeling van dit soort bijeenkomsten is dat we elkaar over en weer informeren over hoe zaken lopen en er wordt ook altijd volop gediscussieerd. Ik vond het een goede bijeenkomst. Uiteraard ging het over financiën (de kortingen waar veel gemeenten mee te maken hebben, ook wij) en al het gedoe rondom het pgb.

Vooral bij het pgb is het opvallend dat de media daar heel anders over berichten dan dat de realiteit is. Ik heb nu twee bijeenkomsten met wethouders meegemaakt waarbij gevraagd werd of er veel problemen waren met het uitbetalen van de pgb’s. Beide keren was het antwoord NEE en dat ze zich niet herkenden in alle verhalen die je in de krant en sociale media leest en op de tv ziet. Uiteraard, hoor ik denken, PvdA-wethouders die laten hun staatssecretaris niet vallen. Nou, dat misschien niet, maar ze zijn wel vreselijk kritisch. Overigens was een van die twee bijeenkomsten een overleg met wethouders uit de Achterhoek. Volgens Van Rijn wordt op dit moment 95%van de pgb’s ook daadwerkelijk uitbetaald, bij 3% is vertraging en bij 2% is het nog een drama. Dat laatste is uiteraard niet goed te praten, maar het is gelukkig veel minder erg dan dat de media ons doen geloven. Het is ook niet zo spannend om te melden dat de transities naar de gemeenten goed verlopen. Mensen lezen liever dat het allemaal vreselijk mis loopt. Jammer, want dat levert veel onnodige stress en ergenis op. Tijdens de bijeenkomst van vrijdag hoorde ik de opmerking dat de decentralisaties goed lopen maar het enige dat gecentraliseerd is, de pgb’s, absoluut niet. Den Haag had de uitbetaling van de pgb’s ook gewoon bij de gemeenten moeten laten, maar ja…….

 

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing