Door Ingrid Wolsing op 29 juli 2016

Vakantieblog: Nederlandse taal

De vakantieperiode is al weer aangebroken, alhoewel het weer dat nog niet helemaal door heeft. Op het gemeentehuis is het een stuk stiller en als er afspraken gemaakt moeten worden is dat allemaal na de vakantie. Vorige week ben ik bij de afsluiting van de Taalschool van het Graafschap College geweest. De Taalschool is er voor mensen die Nederlands leren en voor mensen die laaggeletterd zijn en beter Nederlands willen schrijven en lezen. Er werd die middag een boek uitgedeeld waarin een journaliste prachtige verhalen heeft opgetekend van mensen die naar Nederland zijn gekomen. De meeste gevlucht vanuit een oorlogssituatie. Stuk voor stuk bijzondere verhalen. Voor de mensen die Nederlands leren is er dan nu een lange vakantie en dat vind ik jammer. Er vallen zeker 8 weken uit waarin ze niet of nauwelijks Nederlands spreken. Het is niet gelukt om dit jaar de zomervakantie te overbruggen en tijdens de vakantie ook Nederlandse les aan te bieden. Hopelijk lukt het volgend jaar wel. Het moet toch te regelen zijn dat er in Didam en ´s-Heerenberg in de zomervakantie Nederlandse les wordt gegeven. Gelukkig kunnen de mensen nog wel terecht in het taalpunt van de bibliotheek. 

Deze week is een nieuw initiatief om de integratie van statushouders te bevorderen gestart. Een workshop Nederlandse waarden. Ik ben bij de eerste bijeenkomst geweest. Het is de bedoeling dat statushouders kennis maken met onze Nederlandse en Montferlandse normen en waarden (oa het verenigingsleven, schutterijen en carnaval). Het was een leuke bijeenkomst waarbij je merkt dat de taal echt een struikelblok is. Er waren een aantal Syrische mannen die af en toe met elkaar in hun eigen taal spraken. Dan maak je dus aan den lijve mee hoe hulpeloos je je voelt als je helemaal niets van een taal begrijpt. Ook hier trof ik weer mensen die zo graag willen. Ze willen de taal leren, ze willen werken en ze willen wat te doen hebben. Ik zie daar dan ook meteen de uitdaging die wij als gemeente hebben. Laat de statushouders zo snel mogelijk Nederlands leren, maar geef ze ondertussen ook wat te doen. Daarmee leren ze sneller Nederlands en integreren daardoor gemakkelijker. Een statushouder vertelde (via een tolk) dat hij niets begreep van het afvalsysteem maar dat niet aan zijn buurman kon vragen omdat hij de taal nog niet goed spreekt. Hij moet wachten met Nederlandse les, want er schijnt een wachtlijst te zijn. En nu zit hij de hele dag in zijn flatje…..

Er valt nog veel te doen en gelukkig zijn we met zijn allen op de goede weg  Bij Sociale Zaken hoor ik ook steeds vaker dat er werkgevers zijn die een stageplaats beschikbaar willen stellen voor statushouders. Goede berichten.

En dan nu ….. op vakantie.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing