Door Ingrid Wolsing op 11 januari 2014

Waardering

Tijdens een kerstbijeenkomst sprak een man mij aan over een situatie van iemand die een aanvullende bijstandsuitkering had en daar veel gedoe mee had. Een alleenstaande ouder die een aantal uren per week werkt, maar daarmee te weinig verdiende om boven het bijstandsniveau uit te komen en dus een aanvullende uitkering nodig had. Zij moest o.a. elke maand briefjes inleveren en als ze niet op tijd was dan riskeerde ze ook nog een korting.

Dat gesprek heeft mij aan het denken gezet en het eerste wat ik na de vakantie heb gedaan is een gesprek aangaan met het afdelingshoofd van de sociale dienst. Inzet van dat gesprek was: kunnen we het voor deze mensen gemakkelijker maken?

Deze mensen zetten zich in om uit de bijstand te komen. Ze houden aan het eind van de maand niets of nauwelijks iets extra’s over en moeten, net als iedere andere bijstandsgerechtigde, aan allerlei administratieve eisen voldoen. Daar is niets mis mee, maar het is wel lastig. Meestal gaat het om alleenstaande ouders die een aantal uren per week werken en daarnaast ook nog de zorg voor kinderen en een huishouden hebben.  Je moet elke maand aantonen wat je bijverdiensten zijn en daarvoor ben je weer afhankelijk van jouw werkgever. Die gegevens moeten vervolgens ook weer op tijd verstrekt worden anders loop je de kans op een strafmaatregel. Kortom: wij (de gemeente) maken het deze groep niet gemakkelijk. Ik ben van mening dat we ‘de rode loper’ voor deze mensen moeten uitrollen. Ze moeten vertellen dat wij hun inzet enorm waarderen en daarnaast de administratieve last tot een minimum moeten beperken.

Er wordt nu bekeken in hoeverre wij deze groep kunnen helpen. Daarbij wordt gedacht aan: het verminderen van de administratieve last; het benaderen van werkgevers met de vraag of mensen meer kunnen gaan werken (bv met een loonkostensubsidie); een financiële bonus. De wet- en regelgeving is erg stringent en we hebben als gemeente daarin weinig ruimte, maar ik ben van mening dat we de randen moeten opzoeken. Maar wat we in ieder geval moeten doen is deze groep duidelijk  maken dat we hun inzet waarderen.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing