Sportvoorziening Didam versus Behoud zwembad Didam

Door Ingrid Wolsing op 17 november 2020

Donderdag 12 november 2020 stond op de gemeenteraadsagenda het onderwerp: kaders sportvoorziening Didam. Deze kaders waren een voortvloeisel uit de hele discussie over de sluiting van het zwembad en kwam van de coalitie. Deze kaders waren ‘het doekje tegen het bloeden’.

Wij hebben vanaf het begin, samen met Lijst Groot Montferland en Rob Mos fel gestreden tegen de sluiting van het zwembad de Hoevert. Van alles geprobeerd, maar CDA, LBM, D’66 en VVD hadden het besluit al genomen en wilde op geen enkele manier bewegen. Dat een zwembad in Didam behouden moet blijven wordt ook nog eens ondersteund door 1600 mensen die de petitie hebben ondertekend.

De meerderheid van onze gemeenteraad vond dat het zwembad moet sluiten en wij staan als oppositie, samen met de verenigingen en de ondertekenaars van de petitie aan de zijlijn. En wat moet je dan: principieel ook tegen de kaders voor de sportvoorziening zijn, wetende dat ze toch wel worden aangenomen? We hebben het er in de fractie over gehad en we hebben toen besloten om onze knopen te tellen en de samenwerking met het CDA te zoeken om de kaders te amenderen (aan te passen).

De kaders waarover een besluit moest worden genomen waren namelijk onduidelijk en onvolledig. Daarom hebben wij ons aangesloten bij het CDA om samen de kaders te amenderen. Het ging daarbij vooral om de volgende aanvullingen: rekening houden met de natuurlijke omgeving van de Nevelhorst; prioriteit geven aan het initiatief van de Open Club de Nevelhorst; de wijkraad Greffelkamp en Vrienden van de Nevelhorst in ieder geval betrekken bij de plannen en tot slot regelen dat de gemeenteraad het laatste woord heeft.

De samenwerking ging goed en alles wat wij belangrijk vonden is opgenomen. Uiteindelijk sloten alle partijen met uitzondering van Rob Mos zich aan en werd het aangepaste voorstel aangenomen. Wij hopen dat Open Club de Nevelhorst snel met een goed plan komt om, mede voor een deel van de huidige gebruikers van de Hoevert, een alternatief te bieden. In de oppositie zitten is erg lastig en vaak frustrerend. We zijn met te weinig om echt een vuist te kunnen maken. Maar soms lukt het ons om de scherpe kantjes ervan af te halen.

En wat het zwembad in Didam betreft: Wie weet is er over twee jaar een andere samenstelling van de gemeenteraad en komt er toch een overdekt zwembad. Wie zal het weten. Aan mij zal het niet liggen!

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Beek Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de lokale politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de partij is die het dichtst bij mijn idealen staat.

Meer over Ingrid Wolsing