Wonen in Montferland
Het vinden van een passende woning is allang niet meer vanzelfsprekend, niet voor jongeren en niet voor ouderen. Er is een groot woningtekort, in de (sociale)huursector en in de koopsector. Particuliere beleggers kopen huizen op om ze daarna tegen hoge prijzen te verhuren, met als enige doel flink winst te maken. Deze ontwikkeling moet snel gestopt worden. Om zo veel mogelijk inwoners kans op een betaalde baan te geven, is een goed vestigingsklimaat voor bedrijven belangrijk. Bij het aantrekken van bedrijven hebben ondernemingen die maatschappelijk actief zijn, duidelijk oog hebben voor natuur en milieu en veel werkgelegenheid bieden, onze voorkeur. Ontwikkelingen van nieuwe bedrijfsterreinen dienen hieraan te worden getoetst.Om de huidige druk op de woningmarkt te verminderen is het nodig om naar alternatieven te zoeken. Kleine woningen, verspreid over de kernen zodat jongeren in hun eigen omgeving op eigen benen kunnen staan en senioren niet op late leeftijd hun dorp moeten verlaten. We moeten op korte termijn tijdelijk oplossingen bieden en hoeven daarvoor niet het wiel uit te vinden: in Oude IJsselstreek en Aalten zijn goede voorbeelden te vinden!
We zijn trots op onze mooie groene gemeente Montferland en het uitgangspunt voor nieuwbouw blijft “inbreiden vóór uitbreiden’: in de kernen daar bouwen waar nog ruimte is.
De 3 grote kernen, Didam, ’s-Heerenberg en Zeddam, hebben een extra opgave voor meer woningbouw. Hierdoor kunnen ook de extra voorzieningen van deze kernen in stand blijven. Minimaal 50% van de nieuwbouwhuizen moet betaalbaar zijn voor mensen met een modaal- of lager inkomen. Daarnaast is het voor de PvdA een voorwaarde dat inwoners daadwerkelijk participeren bij de totstandkoming van nieuwe woningbouwplannen. Bij grote inkopen (aanbestedingen) moet de gemeente rekening houden met het sociale karakter en de duurzaamheid van een bedrijf. Bedrijven die langdurig werklozen leerwerktrajecten aanbieden, moeten daarom meer dan één streepje voor hebben.
De PvdA gaat aan de slag met:
- De hoogte van de starterslening in overeenstemming brengen met de
actuele prijzen voor starterswoningen. - Het realiseren van tiny-houses (zgn. uuthuuskes) / kleine woningen.
- Het snel (laten) bouwen van Prefab / tijdelijke woningen.
- Het ontwikkelen van bouwprojecten op basis van particulier opdrachtgeverschap.
- Het realiseren van woningen met “nul op de meter”
- Het instellen van zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming waardoor.
starters en middeninkomens op de woningmarkt meer kans krijgen. - In ’s-Heerenberg, Didam en Zeddam een extra impuls geven aan
woningbouw in de (sociale)huur en koopsector. - Het organiseren van participatie van inwoners bij plannen voor nieuwe
wijken, conform de Omgevingswet.