Dovemansoren

Door Ingrid Wolsing op 22 maart 2021

Centrale wasvoorziening slecht idee

Tijdens de raadsvergadering van 11 maart heb ik namens de PvdA aangegeven waarom wij de invoering van de centrale wasvoorziening een zeer slecht idee vinden. Aangegeven wat dit betekent voor de meest kwetsbare mensen in onze gemeente en voor de hulpen in de huishouding. De impact die het heeft voor onze inwoners die noodgedwongen de was buiten de deur moeten laten doen. Geen zicht hebben op wat er mee gebeurt, wetende dat het op een veel te lage temperatuur gewassen wordt, dat er meer wasgoed moet worden aangeschaft, een zware zak aan de deur zetten en tot slot alles zelf weer opruimen. Dit is niet zomaar iets, dit grijpt in op het persoonlijke leven van mensen en daar moet je zorgvuldig mee om gaan.

Ik had de hoop hiermee bij de andere partijen, CDA, LBM, VVD en D66, een gevoelige snaar te raken en meer begrip voor de medemens te hebben. Helaas is dat niet gelukt en dat vonden en vindt de PvdA diep treurig. Dus tijdens de volgende raadsvergadering maar voor een andere aanvliegroute gekozen: de controlerende taak die wij als gemeenteraad hebben. De gemeenteraad en ieder raadslid afzonderlijk heeft als taak om het college te controleren op de uitvoering van hun werk. Niet meer en niet minder. Daarbij moet je onder andere controleren of de uitvoering aan wet- en regelgeving voldoet en of het binnen het door de gemeenteraad vastgestelde financiële kader past.

Drie grote zorgen

Kijken we nu naar de uitvoering van de centrale wasvoorziening en de hulp bij het huishouden met ingang van 1 april van dit jaar dan baren ons drie zaken zorgen:

1          Voldoet dit aan de wet- en regelgeving? Samen met Lijst Groot Montferland en Rob Mos hebben we dit voorgelegd aan Kevin Wevers, een vermaard jurist die gespecialiseerd is de uitvoering van de WMO 2015. Hij is heel duidelijk: zoals de gemeente Montferland dit doet kan en mag absoluut niet.

2          Wij hebben al eerder aan het college gevraagd of de overname van het personeel door Zorgplus gaat zoals dit wettelijk moet, namelijk met behoud van oude rechten en plichten. Volgens het college gebeurt dit. Wij hebben bewijs dat dit absoluut niet het geval is en dat mensen nieuwe arbeidsovereenkomsten krijgen aangeboden die niet conform wet- en regelgeving kunnen. Dat baart ons zorgen. De WMO 2015 en de Algemene Maatregel van bestuur geven aan dat het college actief moet toezien op een goede overname van het personeel. Daar heeft het college dus een duidelijke rol in.

3          De gemeenteraad heeft besloten om met de invoering van de wasvoorziening 600.000 euro te besparen. Zoals het er nu naar uit ziet gaat de invoering ons geen bezuiniging opleveren maar gaat het ons geld kosten. Dat is niet de opdracht die het college van de raad heeft meegekregen.

 

Controlerende taak van de gemeenteraad

Zowel qua wet- en regelgeving als financieel rammelt het van alle kanten. En daarover is voldoende informatie beschikbaar die wij ook met de rest van de gemeenteraad hebben gedeeld. Het kan en mag toch niet zo zijn dat de gemeenteraad, als lokale overheid, de wet- en regelgeving aan de laars lapt? Of bij twijfel dit ten minste niet laat onderzoeken? Dit alles heeft niets te maken met oppositie of coalitie. Ook al ben je van dezelfde partij als een lid van het college, dat ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid om het college te controleren. Dit gaat hier om onze hoofdtaak als raadslid: namelijk het controleren van het college. En dat is een taak die je zeer serieus moet nemen.

Bovenstaande oproep was tegen dovenmansoren gezegd. Het CDA, LBM, VVD en D66 gaven nogmaals aan dat ze het volste vertrouwen in het college en de wethouder hebben en dat de wasvoorziening, inclusief het korten op de uren hulp bij het huishouden, gewoon per 1 april moet worden ingevoerd.

Onvoorstelbaar!

Maar we blijven ons verzetten!

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Beek Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de lokale politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de partij is die het dichtst bij mijn idealen staat.

Meer over Ingrid Wolsing