Masterplan Didam: nuance in verkiezingstijd

Door Ingrid Wolsing op 19 maart 2018

Over enkele dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat we bezig zijn met de laatste loodjes. Nog flyeren en posters plakken. Afgelopen vrijdag was ik op de markt in Didam. Om, samen met anderen, rode rozen en flyers uit te delen. Dat doe ik altijd graag. Mensen vinden het leuk om een roos te krijgen en je komt heel gemakkelijk met elkaar in gesprek.

Belangrijkste onderwerp was, en hoe kan het ook anders, het masterplan in Didam. De grootste zorg, en dan heb ik het over de mensen die ik heb gesproken, zit bij de verlegging van de Wilhelminastraat richting kerk. De bezwaren hebben dan vooral te maken dat de weg te dicht bij de kerk komt en dat het mooie bomenlaantje weg gaat.  Ik begrijp het volledig en volgens mij is dit nu ook net zo’n onderdeel van het masterplan dat sowieso opnieuw bekeken gaat worden. Want hier is al eerder kritiek op gekomen. Ik ben het er ook mee eens dat het jammer zou zijn om de bestaande situatie aan te passen. Dus ben ik het er ook helemaal mee eens dat dit deel van het masterplan opnieuw ter discussie komt.

Er zijn ook bezwaren tegen de twee supermarkten. Of eigenlijk gaat het om één supermarkt, want de COOP is er al. Ik ben van mening dat het een goede zaak zou zijn als er twee supermarkten in het centrum van Didam komen. Dat zorgt voor meer klandizie bij de winkeliers in het centrum. Supermarkten trekken veel bezoekers en als in de directe omgeving van die supermarkt winkels zijn, dan ga je daar snel even naar toe om andere zaken te kopen. Dat er volop moet worden nagedacht over de verkeersbewegingen, de verkeersveiligheid, de bevoorrading van de winkels vind ik niet meer dan logisch. En dat is een vereiste bij een dergelijke ontwikkeling.

Tegenstanders van het masterplan vinden dat de supermarkten buiten het centrum van Didam moeten komen. Ik moet dan denken aan de Franse situatie met de meeste winkels op een ongezellig industrieterrein en dorpen waar niets te beleven valt omdat er geen winkels zijn. Als echte Diemse hoop ik dat het centrum van Didam volop de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen als winkeldorp. Waar je snel je wekelijkse boodschappen kunt doen, maar ook gezellig even kunt winkelen om daarna te gaan lunchen bij de horeca. 

Als politieke partij is het lastig om, in tijden van verkiezingen, een genuanceerd geluid te laten horen. Want het bekt nu eenmaal beter dat je TEGEN bent. Zeker als je geen goed alternatief hebt (met uitzondering van het verplaatsen van beide supermarkten naar een plek buiten het centrum).

Ik hoop dat mensen die woensdag gaan stemmen luisteren naar de genuanceerde geluiden.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Didam   Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd (en dat is al weer heel lang geleden) politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de gemeentelijke politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de

Meer over Ingrid Wolsing