Nieuwe wasvoorziening: slecht plan

Door Ingrid Wolsing op 15 februari 2021

Per 1 april wordt voor de mensen die hulp bij het huishouden hebben de wasvoorziening ingevoerd. Op dit moment zit dat nog gewoon bij de uren huishoudelijke hulp in. Per 1 april gaan die uren er uit (meestal 1 uur) en moeten de mensen wekelijks de was in een waszak aanleveren en die komt dan een week daarna weer terug.

Bezuiniging

De enige reden om dit in te voeren is een bezuiniging. Het college heeft namelijk berekend dat dit een jaarlijkse bezuiniging van 6 ton oplevert.  De PvdA is hierop tegen (maar helaas waren we in de minderheid), omdat wij dit een waardeloze maatregel vinden. De maatregel pakt niet alleen slecht uit voor de kwetsbare mensen die zelf de was niet kunnen doen, maar ook voor de mensen die de hulp in de huishouding uitvoeren. Want het college heeft ook gekozen voor 1 aanbieder en dus valt er niets meer te kiezen.

Sollen met kwetsbare mensen

Wij vinden dat hierdoor ‘gesold’ wordt met kwetsbare mensen. Alleen om een (mogelijke) bezuiniging te halen. Voor veel mensen betekent dit weer een forse wijziging: minder hulp in de huishouding, de was wekelijks aanbieden, extra spullen kopen, labels in jouw wasgoed aanbrengen, stress of het goede wel terugkomt en wat als niet alles terugkomt, en zo kan ik nog wel meer bedenken…). Mensen geven ook aan moeite te hebben met het afgeven van hun wasgoed omdat het persoonlijk is, privé en intiem en dat gaat nu de deur uit. En daar komt nog bij dat sommige mensen een andere hulp krijgen en een andere organisatie die dat allemaal regelt.

Er wordt ook geen rekening gehouden met de mensen (meestal inwoners van onze gemeente) die de hulp leveren. Ook met hen wordt gesold. Onzekerheid over: wat wordt mijn inkomen, hoe is het bij de nieuwe werkgever, wordt er wel conform de cao-VVT uitbetaald, behoud ik mijn uren, wordt mijn tijdelijke contract wel omgezet in een vaste aanstelling? Daarbij hebben ze geen keuzevrijheid want er is maar 1 aanbieder.

Laat van je horen

Deze bezuiniging is achter het bureau bedacht, zonder rekening te houden met de mensen die zorg nodig hebben en dat maakt me boos. De coalitie had in de raad zijn bedenkingen bij deze bezuiniging maar gaf, zoals altijd, de wethouder toch de ruimte om deze maatregel in te voeren. Want geld is bij dit college van B&W en het CDA, LBM, VVD en D66 belangrijker dan de kwetsbare mensen die de zorg nodig hebben of de mensen die de zorg moeten geven.

We hopen dat iedereen waar het nu om gaat van zich laten horen, want anders gaat iedereen er van uit dat alles maar kan en mag. Laat niet met je sollen! Heb je vragen hierover, of wil je je ervaringen met ons delen? Neem dan contact op met raadslid Dini Burgers of met mij, Ingrid Wolsing.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Beek Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de lokale politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de partij is die het dichtst bij mijn idealen staat.

Meer over Ingrid Wolsing