Behoud filmhuis Didam!

Door Ingrid Wolsing op 17 november 2020

De fractie van de PvdA heeft voor de gemeenteraadsvergadering van 12 november 2020 het initiatief genomen voor een motie met betrekking tot het Filmhuis in Didam. Het filmhuis is een belangrijke culturele voorziening in onze grootste kern Didam.

Wekelijks maken veel mensen gebruik van de mogelijkheid een film te kijken. Dat er veel draagvlak is voor deze voorziening blijkt wel uit de  op 11 november  ingediende petitie, waarin ruim 2600 mensen hebben aangegeven het filmhuis belangrijk te vinden. Door de verhuizing van de bibliotheek naar Meulenvelden is er geen ruimte meer voor het filmhuis en moet het filmhuis noodgedwongen op zoek naar een andere ruimte waar ze hun films kunnen draaien.

De verhuizing vraagt een extra investering, aangezien de nieuwe locatie geschikt moet worden gemaakt voor het vertonen van digitale films. Het Filmhuis Didam heeft een beperkte subsidie en krijgt de exploitatie rond door inkomsten van de bezoekers en de sponsoren. Dat lukt allemaal net, zeker in deze coronatijd. Dat betekent dat er bij het filmhuis niet of nauwelijks eigen vermogen is om te investeren in de aanpassing van een nieuwe locatie. Zonder hulp van de gemeente dreigt het filmhuis derhalve te moeten sluiten en dat is een ongewenste situatie.

Het lukte ons om de fracties van het CDA, Lijst Groot Montferland, Lijst Rob Mos en Lokaal Belang Montferland mee te krijgen met de motie. De meerderheid dus. Het college werd opgedragen om: “ bij het maken van het voorstel waarbij het overgebleven “carnavalsbudget” of een evenredig deel ervan, (dat beschikbaar is gekomen als gevolg van het aannemen van de motie “Overhevelen budget naar cultuur” in de raadsvergadering van 29 oktober 2020),  ook te denken aan de huisvestingsproblemen die het Filmhuis Didam kent en te zorgen dat ook zij vanuit deze vergelijkbare gedachtegang met zelfredzaamheid dit budget als helpende hand kunnen gebruiken in hun zoektocht naar een geschikte huisvesting. “

Hopelijk biedt dit voor het Filmhuis Didam voldoende soelaas om een nieuwe plek voor het filmhuis te vinden en in te richten.

Want wij vinden een filmhuis in zowel Didam als ’s-Heerenberg van erg groot belang.

Ingrid Wolsing

Ingrid Wolsing

Woont: In Beek Dit ben ik: Ik ben vanaf mijn studententijd politiek actief. Enkele jaren na mijn studie ben ik weer in Didam gaan wonen en wilde ik mij met de lokale politiek bezig houden. Ik ben toen lid geworden van de PvdA omdat dat de partij is die het dichtst bij mijn idealen staat.

Meer over Ingrid Wolsing